joi, 20 ianuarie 2011

Sindromul de oboseala cronica

Sindromul de oboseala cronica este caracterizat prin oboseala sau extenuare severa care impiedica efectuarea activitatilor normale, zilnice obisnuite. Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala care dureaza de cel putin 6 luni. Unele persoane se confrunta cu acest sindrom timp de ani de zile.
Boala nu este foarte bine cunoscuta. Majoritatea expertilor cred ca este o boala cu setul ei propriu de simptome. Totusi, unii doctori nu sunt de aceasta parere. Nu exista teste care sa confirme diagnosticul de sindrom de oboseala cronica. Din aceasta cauza, multi pacienti sau familia si prietenii lor accepta boala cu oarecare dificultate. Este foarte important ca cei din jurul pacientului sa creada in diagnostic si sa-l sustina.

A avea un doctor de incredere este de importanta vitala.
Oboseala nu este imaginara, are un substrat real. Este reactia organismului la o combinatie de factori fizici si emotionali.

Cauze

Doctorii nu cunosc cauzele sindromului de oboseala cronica. Unele persoane dezvolta acest sindrom dupa o infectie virala sau bacteriana, cum ar fi gripa, dar nu exista dovezi in acest sens. Alte teorii incrimineaza sistemul imun, sistemul nervos, sistemul endocrin (hormonii si glandele) si istoria familiala (cazuri in randul membrilor familiei). Cu toate acestea, nu exista destule dovezi pentru nici una dintre aceste teorii.

Simptome

Principalul simptom al acestui sindrom este oboseala sau extenuarea severa care dureaza de cel putin 6 luni si nu se amelioreaza semnificativ la odihna. Gradul severitatii este atat de mare incat afecteaza capacitatea de munca, activitatile de recreere si cele sociale. Oboseala si celelalte simptome descrise mai jos pot debuta brusc sau pot sa se dezvolte gradat de-a lungul unei perioade de saptamani sau luni.
Alte simptome pe termen lung includ:
- uitarea, pierderea memoriei, stare confuzionala sau dificulate de concentrare
- dureri de gat
- ganglioni limfatici usor mariti la nivelul gatului sau axilei
- dureri musculare
- dureri articulare fara roseata sau tumefiere locala
- cefalee (durere de cap) ale carei caractere sunt diferite de cele din trecut
- somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosita).
Datorita faptului ca sindromul de oboseala cronica nu este usor de diagnosticat, expertii in sanatate au stabilit niste reguli de identificare a bolii. Pentrul diagnosticul acestui sindrom sunt necesare oboseala si cel putin 4 dintre simptomele de mai sus. Aceste simptome trebuie sa debuteze o data cu oboseala sau dupa declansarea ei si sa dureze cel putin 6 luni.
Totusi, in prezenta fatigabilitatii persistente, inexplicabile si a altor simptome tipice care nu intrunesc insa aceste criterii (de exemplu dureaza de mai putin de 6 luni) se poate presupune ca diagnosticul este sindromul de oboseala cronica si poate fi necesara inceperea tratamentului.
Unii pacienti cu acest sindrom dezvolta o afectiune in care frecventa cardiaca (numarul de batai pe minut) creste si tensiunea arteriala scade in momentul cand se ridica din pozitie culcata si stau in picioare. Aceasta este deseori descrisa ca senzatie de lesin sauameteala. Afectiunea se numeste hipotensiune ortostatica.
Depresia se intalneste destul de des si poate duce la inrautatirea celorlalte simptome. Medicatia antidepresiva poate avea efecte benefice.
Sindromul de oboseala cronica produce simptome care se intalnesc in multe alte boli, mai ales la debut. De aceea, diagnosticul poate fi pus numai dupa ce o evaluare completa a exclus celelalte boli cu simptome similare.

Evolutie

In unele cazuri, sindromul debuteaza dupa o boala cum ar fi mononucleoza sau gripa, sau dupa o perioada neobisnuita de stress. Totusi sindromul poate debuta si fara prodrom (fenomene ce preced aparitia bolii), fara ca persoana sa fi fost inainte bolnava.
Fatigabilitatea se poate instala gradat sau brusc. Datorita faptului ca simptomul poate sa fie vag si sa aiba diverse cauze, este posibil ca el sa nu fie luat in considerare o perioada de saptamani sau luni. E greu de precizat ce este normal in acest sindrom deoarece de multe ori diagnosticul este neclar un timp.
In general:
- simptomele sunt mai severe la debut
- mai tarziu, in evolutia bolii, starea generala se poate ameliora si apoi inrautati iar. Este posibil ca simptomele sa dispara complet. In multe cazuri starea se imbunatateste intr-un an sau doi si nu apare recadere. In alte cazuri fatigabilitatea severa si celelalte simptome persista mai multi ani.
- cercetarile arata faptul ca sindromul de oboseala cronica are o afectare sezoniera. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate din noiembrie pana in ianuarie.

Unele persoane considera ca fatigabilitatea, durerea si problemele de memorie si concentrare le afecteaza profund viata, in timp ce altele nu sunt nici pe departe afectate in aceeasi masura.
Majoritatea persoanelor sunt totusi capabile sa-si desfasoare activitatile obisnuite la domiciliu si la servici, dar adesea se simt neobisnuit de obosite dupa efectuarea lor. Adesea este necesara intreruperea activitatilor sociale si de recreere cu scopul de a prezerva resursele pentru munca si familie.
Alte persoane intampina dificultati in efectuarea majoritatii activitatilor zilnice, inclusiv munca si treburile menajere. Ele sunt nevoite sa planifice atent cum sa-si foloseasca resursele la nivel optim.
Persoanele afectate cel mai sever de sindromul de oboseala cronica pot avea dificultati la ridicarea din pat si pot necesita ajutor la efectuarea unor activitati de baza cum ar fi imbracatul, mancatul si imbaierea.

Factori de risc
Desi persoanele care sufera de sindromul de oboseala cronica au in general intre 25 si 45 de ani si 6 persoane din 10 sunt femei, nu exista dovezi care sa arate care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea acestui sindrom.
Boala se intalneste rar la copii. Poate aparea la adolescenti, mai ales la tinerele adolescente. Spre deosebire de adulti, adolescentii au mai multe sanse sa dezvolte sindromul dupa un episod de boala precum mononucleoza sau gripa.
Studii diverse au raportat faptul ca in SUA intre 1 si 5 persoane din 1000 ar putea avea suferi de sindromul de oboseala cronica – suficient pentru a fi considerat o problema majora de sanatate publica.

Consult de specialitate
Prezentarea la medic este foarte importanta, indiferent de simptome. Un studiu recent a demonstrat faptul ca depistarea precoce a sindromului si tratamentul imediat al simptomelor s-a asociat cu o vindecare mai rapida cand persoanele in cauza s-au adresat medicului in legatura cu simptomele respective.
Prezentarea la medic trebuie facuta in cazul in care:
- fatigabilitatea severa instalata de mai mult de doua saptamani duce la limitarea activitatilor obisnuite si nu se amelioreaza cu odihna 
- insomnie (dificultate de a adormi sau de mentinere a somnului, somn agitat, oboseala resimtita la trezire) care a debutat in urma cu mai mult de o luna sau doua
- tumefierea (marirea in volum) a ganglionilor de la nivelul gatului si axilei (fara alte semne de infectie) care dureaza de cel putin 2 saptamani
- fatigabilitate severa asociata cu urinare frecventa (in special nocturna), sete accentuata, pierdere ponderala sau vedere neclara. Fatigabilitatea care debuteaza impreuna cu unele sau chiar toate dintre acestea poate fi un simptom de diabet nediagnosticat
- datorita faptului ca nu exista teste care sa confirme diagnosticul de sindrom de oboseala cronica, majoritatea pacientilor sau prietenii si familiile lor accepta boala cu oarecare dificultate. La unele persoane pot aparea sentimente de vinovatie. Este foarte important ca cei din jurul pacientului sa creada in diagnostic si sa-l sustina. A avea un doctor de incredere este de importanta vitala.

Daca intampinati una dintre aceste probleme contactati-ne : www.Puremed.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu