luni, 24 ianuarie 2011

Economia României, mai libera decât cea a Frantei

analiza-economica
Economia României este libera în proportie de 64,7, ceea ce o plaseaza pe locul 63 din 183 de state în clasamentul celor mai libere economii din lume, potrivit concluziilor unui raport dat publicitatii miercuri de Heritage Foundation, o reputata organizatie de analiza economica din Washington, citata de Agerpres.
Potrivit Index of Economic Freedom pe 2011, scorul României s-a îmbunatatit cu 0,5 comparativ cu editia precedenta. Desi este depasita de tari precum Bulgaria, locul 60, Ungaria, locul 51, Slovacia, locul 37, si Cehia, locul 28, România se situeaza totusi în fata Frantei, locul 64, Slovenia, locul 66, Turcia, locul 67, Polonia, locul 68, si Portugalia, locul 69. Astfel, România se claseaza pe locul 27 din cele 43 de state din regiunea Europei, iar scorul sau total este mai mare decât media globala.
Si în acest an Hong Kong se situeaza pe prima pozitie, pentru al 17-lea an consecutiv, cu un scor de 89,7, mult peste media globala de 59,7. Urmeaza în ordine, Singapore, Australia, Noua Zeelanda, Elvetia, Canada, Irlanda, Danemarca, SUA si Bahrein. Pe ultimele locuri ale clasamentului se situeaza Coreea de Nord, locul 179, cu un scor de 1,0, în timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein si Sudanul nu au primit un calificativ.
La elaborarea acestui clasament, Heritage Foundation a luat în calcul o lista de 10 criterii precum interventia statului în economie, dreptul de proprietate, politica fiscala, gradul de coruptie, libertatea muncii.

joi, 20 ianuarie 2011

Oboseala cronica acuta



Sindromul de oboseala cronica are cauze diverse si este diagnosticat in functie de cel putin 4 simptome dintre cele catalogate de medici (oboseala extrema, dificultati de concentrare, pierderi de memorie, dureri musculare, articulare si cefalee, ganglioni usor mariti, somn neodihnitor). Oboseala cronica poate fi stabilita doar de medic, dupa un control amanuntit, mai ales ca boala are manifestari specifice de la un pacient la altul. Dupa un tratament personalizat, stabilit de medicul curant, este important ca sa se aplice ulterior un tratament de intretinere, pentru atenuarea efectelor oboselii cronice.

Tonus slab
Un tonus slab (hipotonie) la nivelul musculaturii este o manifestare a diferitelor boli si tulburari ale nervului motor din creier care controleaza forta musculara. Tonusul slab se recunoaste usor inca din copilarie, dar diagnosticarea poate fi adesea dificila. Efectele pe termen lung se concretizeaza in slabiciune musculara. Tratamentul, in cele mai multe dintre cazuri, se face prin terapie fizica sau ocupationala, sub recomandarea medicului. O persoana cu tonus slab are nevoie de supraveghere adecvata si solutii de tratament pe termen lung.

Imbatranirea pielii
Colagenul si elastina sunt cele doua componente importante care se gasesc in structura dermei si care duc la imbatranirea pielii odata cu trecerea anilor. Oxidarea poate provoca pete de imbatranire a pielii. Totodata, razele ultraviolete imbatranesc derma, iar alte cauze pot fi: alimentatie deficitara, deshidratare, factori ereditari, poluarea, umiditatea scazuta, modul in care va ingrijiti pielea zilnic si chiar stresul de zi cu zi. Exista remedii la indemana pentru a reda pielii din elasticitate si pentru a preintampina imbatranirea. Consultarea unui specialist permite gasirea unui tratament personalizat, in functie de tipul de piele.

Miros neplacut
Mirosul neplacut al corpului poate fi o consecinta a igienei deficitarea, dar si a unor boli digestive, afectiuni ale ficatului, diabet sau infectii. Mirosul neplacut se mai poate manifesta din cauza unei intense activitati bacteriale a glandelor sudoripare sau a unui deficit de minerale. Exista persoana care prezinta miros neplacut din cauza unui dezechilibru care afecteaza bacteriile din sistemul digestiv. In functie de cauzele depistate si partile organismului unde apare mirosul, tratamentele pot fi diverse. Consultul la un medic specialist este necesar, mai ales cand mirosul neplacut va afecteaza viata sociala.

Dureri musculare
Durerile musculare sunt frecvente si implica adesea si disconfort la nivelul ligamentelor, al oaselor, tendoanelor sau chiar la nivelul organelor interne. Cauzele unor dureri musculare pot fi diverse, de la suprasolicitare fizica a zonei dureroase pana la boli precum lupus sau fibromialgia (inflamarea muschilor). Durerile musculare pot aparea si ca efect secundar al unor medicamente. In conditiile in care durerile musculare persista, chiar daca s-a evitat efortul, un control medical este necesar. Organismul reactioneaza divers, iar asemenea dureri pot ascunde boli grave.

Balonarea este cauzata de o anumita afectiune sau este o consecinta a unui stil alimentar dezordonat. Daca senzatia de balonare este repetitiva, in ciuda regimului alimentar optim, este important sa va adresezi unui medic specialist pentru a depista daca exista probleme digestive si cum pot fi tratate. Balonarea se manifesta prin gaze in exces in tubul digestiv, in special in stomac si intestine. In cazuri de balonare persistenta, este recomandata o detoxifiere de 2-3 ori pe an, necesitate prezenta in special dupa varsta de 35 de ani, cand problemele digestive devin mai frecvente.

Diminuarea memoriei
Diminuarea memoriei poate fi un efect al diverselor boli cardiovasculare - reducerea aportului de sange la creier, boli degenerative (Parkinson, Alzheimer) sau aspecte emotionale care duc la spasme ale vaselor de sange cerebrale si scaderea irigarii cu sange a creierului. O alta cauza de diminuarea memoriei este deficienta de vitaminele B6 si B1. Mai mult, deficitul de magneziu poate conduce la slabirea memoriei. Medicul va poate prescrie, in acest caz, o cura cu vitamine apartinand grupului B, iar ameliorarile vor fi vizibile. Stresul cauzat de zgomote excesive este un alt element care sta la baza diminuarii memoriei.

Daca intampinati una dintre aceste probleme contactati-ne : www.Puremed.ro

Sindromul de oboseala cronica

Sindromul de oboseala cronica este caracterizat prin oboseala sau extenuare severa care impiedica efectuarea activitatilor normale, zilnice obisnuite. Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala care dureaza de cel putin 6 luni. Unele persoane se confrunta cu acest sindrom timp de ani de zile.
Boala nu este foarte bine cunoscuta. Majoritatea expertilor cred ca este o boala cu setul ei propriu de simptome. Totusi, unii doctori nu sunt de aceasta parere. Nu exista teste care sa confirme diagnosticul de sindrom de oboseala cronica. Din aceasta cauza, multi pacienti sau familia si prietenii lor accepta boala cu oarecare dificultate. Este foarte important ca cei din jurul pacientului sa creada in diagnostic si sa-l sustina.

A avea un doctor de incredere este de importanta vitala.
Oboseala nu este imaginara, are un substrat real. Este reactia organismului la o combinatie de factori fizici si emotionali.

Cauze

Doctorii nu cunosc cauzele sindromului de oboseala cronica. Unele persoane dezvolta acest sindrom dupa o infectie virala sau bacteriana, cum ar fi gripa, dar nu exista dovezi in acest sens. Alte teorii incrimineaza sistemul imun, sistemul nervos, sistemul endocrin (hormonii si glandele) si istoria familiala (cazuri in randul membrilor familiei). Cu toate acestea, nu exista destule dovezi pentru nici una dintre aceste teorii.

Simptome

Principalul simptom al acestui sindrom este oboseala sau extenuarea severa care dureaza de cel putin 6 luni si nu se amelioreaza semnificativ la odihna. Gradul severitatii este atat de mare incat afecteaza capacitatea de munca, activitatile de recreere si cele sociale. Oboseala si celelalte simptome descrise mai jos pot debuta brusc sau pot sa se dezvolte gradat de-a lungul unei perioade de saptamani sau luni.
Alte simptome pe termen lung includ:
- uitarea, pierderea memoriei, stare confuzionala sau dificulate de concentrare
- dureri de gat
- ganglioni limfatici usor mariti la nivelul gatului sau axilei
- dureri musculare
- dureri articulare fara roseata sau tumefiere locala
- cefalee (durere de cap) ale carei caractere sunt diferite de cele din trecut
- somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosita).
Datorita faptului ca sindromul de oboseala cronica nu este usor de diagnosticat, expertii in sanatate au stabilit niste reguli de identificare a bolii. Pentrul diagnosticul acestui sindrom sunt necesare oboseala si cel putin 4 dintre simptomele de mai sus. Aceste simptome trebuie sa debuteze o data cu oboseala sau dupa declansarea ei si sa dureze cel putin 6 luni.
Totusi, in prezenta fatigabilitatii persistente, inexplicabile si a altor simptome tipice care nu intrunesc insa aceste criterii (de exemplu dureaza de mai putin de 6 luni) se poate presupune ca diagnosticul este sindromul de oboseala cronica si poate fi necesara inceperea tratamentului.
Unii pacienti cu acest sindrom dezvolta o afectiune in care frecventa cardiaca (numarul de batai pe minut) creste si tensiunea arteriala scade in momentul cand se ridica din pozitie culcata si stau in picioare. Aceasta este deseori descrisa ca senzatie de lesin sauameteala. Afectiunea se numeste hipotensiune ortostatica.
Depresia se intalneste destul de des si poate duce la inrautatirea celorlalte simptome. Medicatia antidepresiva poate avea efecte benefice.
Sindromul de oboseala cronica produce simptome care se intalnesc in multe alte boli, mai ales la debut. De aceea, diagnosticul poate fi pus numai dupa ce o evaluare completa a exclus celelalte boli cu simptome similare.

Evolutie

In unele cazuri, sindromul debuteaza dupa o boala cum ar fi mononucleoza sau gripa, sau dupa o perioada neobisnuita de stress. Totusi sindromul poate debuta si fara prodrom (fenomene ce preced aparitia bolii), fara ca persoana sa fi fost inainte bolnava.
Fatigabilitatea se poate instala gradat sau brusc. Datorita faptului ca simptomul poate sa fie vag si sa aiba diverse cauze, este posibil ca el sa nu fie luat in considerare o perioada de saptamani sau luni. E greu de precizat ce este normal in acest sindrom deoarece de multe ori diagnosticul este neclar un timp.
In general:
- simptomele sunt mai severe la debut
- mai tarziu, in evolutia bolii, starea generala se poate ameliora si apoi inrautati iar. Este posibil ca simptomele sa dispara complet. In multe cazuri starea se imbunatateste intr-un an sau doi si nu apare recadere. In alte cazuri fatigabilitatea severa si celelalte simptome persista mai multi ani.
- cercetarile arata faptul ca sindromul de oboseala cronica are o afectare sezoniera. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate din noiembrie pana in ianuarie.

Unele persoane considera ca fatigabilitatea, durerea si problemele de memorie si concentrare le afecteaza profund viata, in timp ce altele nu sunt nici pe departe afectate in aceeasi masura.
Majoritatea persoanelor sunt totusi capabile sa-si desfasoare activitatile obisnuite la domiciliu si la servici, dar adesea se simt neobisnuit de obosite dupa efectuarea lor. Adesea este necesara intreruperea activitatilor sociale si de recreere cu scopul de a prezerva resursele pentru munca si familie.
Alte persoane intampina dificultati in efectuarea majoritatii activitatilor zilnice, inclusiv munca si treburile menajere. Ele sunt nevoite sa planifice atent cum sa-si foloseasca resursele la nivel optim.
Persoanele afectate cel mai sever de sindromul de oboseala cronica pot avea dificultati la ridicarea din pat si pot necesita ajutor la efectuarea unor activitati de baza cum ar fi imbracatul, mancatul si imbaierea.

Factori de risc
Desi persoanele care sufera de sindromul de oboseala cronica au in general intre 25 si 45 de ani si 6 persoane din 10 sunt femei, nu exista dovezi care sa arate care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea acestui sindrom.
Boala se intalneste rar la copii. Poate aparea la adolescenti, mai ales la tinerele adolescente. Spre deosebire de adulti, adolescentii au mai multe sanse sa dezvolte sindromul dupa un episod de boala precum mononucleoza sau gripa.
Studii diverse au raportat faptul ca in SUA intre 1 si 5 persoane din 1000 ar putea avea suferi de sindromul de oboseala cronica – suficient pentru a fi considerat o problema majora de sanatate publica.

Consult de specialitate
Prezentarea la medic este foarte importanta, indiferent de simptome. Un studiu recent a demonstrat faptul ca depistarea precoce a sindromului si tratamentul imediat al simptomelor s-a asociat cu o vindecare mai rapida cand persoanele in cauza s-au adresat medicului in legatura cu simptomele respective.
Prezentarea la medic trebuie facuta in cazul in care:
- fatigabilitatea severa instalata de mai mult de doua saptamani duce la limitarea activitatilor obisnuite si nu se amelioreaza cu odihna 
- insomnie (dificultate de a adormi sau de mentinere a somnului, somn agitat, oboseala resimtita la trezire) care a debutat in urma cu mai mult de o luna sau doua
- tumefierea (marirea in volum) a ganglionilor de la nivelul gatului si axilei (fara alte semne de infectie) care dureaza de cel putin 2 saptamani
- fatigabilitate severa asociata cu urinare frecventa (in special nocturna), sete accentuata, pierdere ponderala sau vedere neclara. Fatigabilitatea care debuteaza impreuna cu unele sau chiar toate dintre acestea poate fi un simptom de diabet nediagnosticat
- datorita faptului ca nu exista teste care sa confirme diagnosticul de sindrom de oboseala cronica, majoritatea pacientilor sau prietenii si familiile lor accepta boala cu oarecare dificultate. La unele persoane pot aparea sentimente de vinovatie. Este foarte important ca cei din jurul pacientului sa creada in diagnostic si sa-l sustina. A avea un doctor de incredere este de importanta vitala.

Daca intampinati una dintre aceste probleme contactati-ne : www.Puremed.ro

Oboseala cronica poate masca afectiuni serioase

Te simti in permanenta obosit? Vrei sa urmaresti un film si adormi de la primele scene, nu mai ai pofta de viata… Cand lipsa de energie este constanta si oboseala devine permanenta, este deja cazul sa consulti un medic.
Extenuarea este o stare de oboseala persistenta si constanta. Starea resimtita este similara cu aceea din timpul unei raceli sau de dupa o noapte de nesomn. Daca suferiti de oboseala cronica, va puteti simti dimineata, la trezire, la fel de obositi cum erati seara inainte de culcare, sunteti neproductivi la munca. Este posibil chiar sa nu aveti energia necesara pentru a indeplini activitatile de zi cu zi.
In cele mai multe cazuri, cauza nu este oboseala. Poate fi vorba de o rinita alergica, anemie, depresie, fibromialgie sau alta afectiune.
Rinita alergica
Simptome:oboseala;dureri de cap;congestie nazala;stranuturi repetate.Rinita alergica este o cauza frecventa a oboselii cronice. Boala poate fi tratata relativ usor. Pentru a fi diagnosticata, medicul va verifica simptomele si va determina factorii alergeni care au declansat-o. Cei mai comuni factori alergeni sunt polenul, insectele (acarienii sau gandacii de bucatarie), parul de animale, mucegaiurile si ciupercile, schimbarile bruste de temperatura.
O metoda de a reduce simptomele rinitei alergice este evitarea alergenilor, care poate fi ajutata de medicamentatia adecvata, recomandata de medic.
In cazurile severe, este posibil ca medicul sa va recomande tratament cu corticosteroizi, la care se pot adauga antihistaminicele administrate oral si un spray nazal.
De asemenea, imunoterapia poate fi foarte eficienta in unele cazuri. Imunoterapia consta in administrarea regulata, prin injectare, a unei doze de alergen, care este marita periodic. Acest tip de tratament este insa unul de durata; este nevoie de trei – cinci ani pana sa isi demonstreze eficienta.
Anemia
Simptome:oboseala;ameteli;senzatia de frig;iritabilitate.Anemia este una din principalele cauze ale oboselii cronice, in special in cazul femeilor insarcinate si a celor care au fibroame sau polipi pe colul uterin. Anemia poate aparea si la persoanele care sufera de hemoroizi sau afectiuni gastrointestinale, precum ulcerul sau cancerul gastric. Alte cauze ale anemiei includ unele boli cronice si insuficienta de fier, acid folic sau vitamina B12.
Epuizarea fizica apare atunci cand hemoragiile duc la scaderea nivelului de hemoglobina. Hemoglobina are rolul de a transporta oxigenul din plamani catre celelalte organe. Atunci cand organele si tesuturile nu primesc o cantitate suficienta de oxigen, incepeti sa va simtiti extenuati.
Pentru a confirma diagnosticul de anemie, medicul va va recomanda sa faceti o analiza a sangelui. Daca lipsa de fier este cauza oboselii, atunci tratamentul va include si un supliment de fier. De ajutor in acest caz sunt si alimentele care contin fier, precum spanacul, brocoli sau carnea rosie.
Depresia si anxietatea
Simptomele depresiei:
Uneori depresia si anxietatea sunt sursa oboselii cronice. De fapt, intre 60 si 80% din persoanele care sufera de oboseala cronica au o afectiune psihica. Depresia afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati, dar de multe ori se manifesta si la nivelul intregii familii. De obicei apare intre 15 si 30 de ani.
Femeile pot suferi de depresie postnatala. Unele persoane sunt afectate de depresie sezoniera, care se manifesta in special iarna, perioada cand se simt triste si obosite. Depresia severa este de asemenea unul din simptomele tulburarii bipolare.
Daca suferiti de depresie, va puteti simti tristi toata ziua iar interesul pentru activitatile obisnuite scade. Pe langa oboseala, persoana depresiva mananca prea putin, doarme insuficient, se simte lipsita de scop si speranta.
Simptomele anxietatii:stare de agitatie;dificultati de somn;ingrijorare excesiva;sentimentul de “a fi in alerta” in cea mai mare parte a timpului;nervozitate.Daca sunteti deprimati sau aveti simptome specifice anxietatii, in primul rand mergeti la doctorul dvs. curant pentru o consultatie. Daca nu exista cauze fizice care sa determine depresia sau anxietatea, acesta v-ar putea prescrie un tratament medicamentos sau v-ar putea indruma catre un specialist.
Desi cauzele exacte ale depresiei si anxietatii sunt deseori neclare si greu de determinat, acestea sunt afectiuni tratabile. Medicatia, psihoterapia sau o combinatie intre cele doua va pot ajuta pentru ameliorarea simptomelor.
Fibromialgia
Simptome:oboseala cronica;dureri musculare;dureri ale articulatiilor;tulburari de somn;anxietate;depresie.Fibromialgia este o cauza frecventa a oboselii cronice si durerilor musculare, in special in cazul femeilor. Fibromialgia si sindromul oboselii cronice sunt considerate afectiuni distincte, dar asociate: au simptome comune si afecteaza grav viata cotidiana.
Daca suferiti de fibromialgie, va simtiti obositi indiferent de cate ore ati dormit. De asemenea, somnul este nelinistit, va treziti des, desi s-ar putea sa nu va amintiti aceste pasaje a doua zi, si puteti avea probleme de concentrare.
In foarte multe cazuri, datorita oboselii constante, persoanele afectate de fibromialgie fac mai putina miscare, fapt care poate atrage dupa sine probleme legate de starea psihica. Cea mai buna metoda in acest caz este sa faceti cat mai mult sport. Exercitiile fizice au efect benefic asupra starii de spirit, somnului, inlaturand astfel senzatia de extenuare.
Totusi, daca va hotarati sa faceti exercitii fizice, luati-o incet si mariti ritmul pe masura ce va acomodati. Stabiliti-va un program fix, astfel incat sa evitati suprasolicitarea.
Alergiile alimentare
Simptome:oboseala;somnolenta;urticarii;mancarimea pielii;gust metalic in gura;dificultati de respiratie.Desi se presupune ca mancarea ar trebui sa constituie un aport de energie, unii doctori sunt de parere ca intolerantele alimentare si alergiile determina exact contrariul. De fapt, oboseala poate reprezenta chiar un semnal de alarma cu privire la o alergie sau intoleranta alimentara.
Discutati cu medicul despre beneficiile dietei eliminatorii in acest caz. Aceasta dieta presupune eliminarea din meniul zilnic a alimentelor susceptibile a declansa intoleranta alimentara. De asemenea, medicul va poate recomanda un test alergologic.
Cardiopatia ischiemica
Simptome:oboseala, chiar atunci cand efectuati activitati;angina stabila sau instabila.Daca constatati ca obositi repede chiar si atunci cand faceti ceva care obisnuia sa vi se para usor, poate e timpul sa discutati cu medicul dvs. despre posibilitatea de a suferi de cardiopatie ischiemica. Cardiopatia ischiemica este o boala care poate deveni fatala. Daca oboseala are aceasta cauza, atunci tratamentul medicamentos poate ajuta la diminuarea simptomelor si reducerea starii de oboseala.
Artrita reumatoida
Simptome:oboseala;rigiditate musculara, mai ales dimineata;dureri articulare;inflamatii ale articulatiilor.Artrita reumatoida este o boala inflamatorie, care poate duce la invaliditate. Cea mai buna metoda de combatere este tratamentul precoce.
Apneea in somn
Simptome:oboseala cronica;sforait;senzatia de extenuare, chiar si imediat dupa trezire.Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat prin gura sau nas in plamani este perturbat in timpul somnului. Uneori, sforaitul apare si cand sunteti foarte obositi. Dar apneea in somn mai presuspune si episoade mai lungi sau mai scurte in care respiratia se opreste in timpul somnului.
Apneea in somn este rezultatul unui nivel scazut de oxigen in sange, ceea ce impiedica aerul sa ajunga la plamani. Insuficienta oxigenului afecteaza, de asemenea, inima si functionarea creierului. Uneori, singurul simptom care va avertizeaza ca suferiti de apnee in somn este oboseala cronica.
Discutati cu medicul dvs. despre necesitatea efectuarii unei polisomnografii. In plus, incercati sa slabiti, daca sunteti supraponderali si sa renuntati la fumat daca aveti acest viciu. Atat obezitatea cat si fumatul sunt factori majori de risc in cazul apneei in somn. De asemenea, incercati sa dormiti pe o parte, pozitie care reduce simptomele unei apnei usoare.
Netratata, apneea in somn creste riscurile de accident vascular cerebral si infarct miocardic.
Diabetul de tip 2
Simptome:oboseala pronuntata;senzatie crescuta de foame si sete;urinare frecventa;scadere neobisnuita in greutate.Daca prezentati simptome specifice diabetului de tip 2, consultati medicul si faceti analizele necesare. Desi confirmarea unui astfel de diagnostic nu este deloc incurajatoare, boala poate fi tinuta sub control. Tratamentul poate include:dieta pentru eliminarea grasimii in exces;exercitii fizice;mentinerea la nivel optim a nivelului glicemic;medicamentatia specifica diabetului.Foarte importante sunt si alte modificari ale stilului obisnuit de viata, care pot include renuntarea la fumat, verificarea frecventa a tensiunii arteriale si reducerea nivelului de colesterol.
Hipotiroidie
Simptome:extenuare;stare de slabiciune;sensibilitate la frig;depresie;iritabilitate;confuzie si pierderi de memorie.Tiroida este o glanda situata la baza gatului care regleaza metabolismul, functionarea sistemului nervos central, a celui cardiovascular, digestiv si muscular.
Conform statisticilor realizate de American Thyroid Foundation, aproximativ 17% dintre femei sufera de o disfunctie tiroidiana pana la varsta de 60 de ani, care in foarte multe cazuri ramane nediagnosticata. Cea mai frecventa cauza este boala autoimuna cunoscuta sub numele de tiroidita Hashimoto.
Boala poate fi tinuta sub control prin administrarea medicamentelor specifice, recomandate de medic.
Daca intampinati una dintre aceste probleme contactati-ne : www.Puremed.ro

Cum invingi oboseala cronica

In fiecare zi auzi un coleg, o ruda sau un prieten ca se plange de oboseala. La prima vedere, pare ceva natural si normal. Toti obosim! Dar nu e chiar asa. Corpul uman functioneaza ca o masinarie complicata care are nevoie de combustibil: mancare, apa, somn si exercitii fizice pentru a functiona corespunzator.
Astfel, un aport insuficient de lichide, consumul unor alimente bogate in grasimi si proteine de origine animala, mesele mereu la ore diferite, somnul insuficient, efortul intelectual excesiv si lipsa exercitiilor fizice ne afecteaza sanatatea si de aici si starea de oboseala.
Oboseala apare dupa perioade de stres, epuizare fizica, lipsa de somn sau boala pe termen lung. Daca ea nu dispare dupa cateva saptamani de odihna, exista posibilitatea sa suferi de sindromul oboselii cronice.
Simptomele oboselii cronice
Oboseala cronica ne afecteaza activitatile zilnice pentru mai mult de sase luni si este asociata cu simptome precum dureri de cap, dureri si crampe musculare, dificultati de concentrare, insomnie, palpitatii, pierderi in greutate si transpiratie abundenta.
Insa modificari minine in stilul tau de viata pot avea rezultate spectaculoase! Asta presupune alegerea unui regim alimentar echilibrat, o atitudine corecta fata de nutritie, consumul a doi litri de lichide pe zi, somn suficient (un adult are nevoie de 6-8 ore de somn) si activitate fizica (plimbari, inot etc.). Tratamentul pentru oboseala cronica este personalizat pentru fiecare persoana in parte, in functie de patologia acesteia.
Remedii naturale pentru oboseala cronica:
Ashwagandha – radacina de Ashwagandha are proprietati de regenerare si revitalizare, fiind recomandata in cazurile de oboseala, anxietate si insomnie;
Angelica cultivata – este considerata o planta cu proprietati magice, utila in tratamentul asteniei, oboselii intelectuale, depresiei si bolilor gastrice;
Ceaiul verde – este un pretios antioxidant, un excelent energizant pentru ca improspateaza organismul si distruge radicalii liberi, responsabili cu imbatranirea prematura;
Salvia – este folosita ca un condiment inca din antichitate, dar este buna si in tratamentul asteniei, oboselii intelectuale si a problemelor menopauzei;
Scortisoara – este un adevarat energizant, un tonic general si un bun remediu pentru circulatia sanguina.
Culoarea hainelor si pietrele pretioase sau semi-pretioase joaca un rol important in imbunatatirea sanatatii umane, indiferent de varsta. In cromoterapie, rosu trateaza cu succes oboseala cronica si are efecte remarcabile in regenerarea celulelor.
Uleiurile esentiale de cedru sau pin de folos in tratarea oboselii cronice pot fi folosite la masaje, bai sau aromaterapie.
Tehnicile moderne de investigare energetica a sanatatii si a gestionarii oboselii prin intermediul terapiilor computerizate, pot trata sindromul oboselii cronice si pot echilibra campul bio-energetic al corpului.
Orice semn de oboseala care nu dispare dupa adoptarea unui stil de viata sanatos sau dupa evitarea situatiilor stresante si dureaza saptamani sau chiar luni trebuie investigat de catre un doctor specialist.

Daca intampinati una dintre aceste probleme contactati-ne : www.Puremed.ro

Ce este oboseala cronica si cum o putem trata?

Daca te simti, adesea, obosit, iar starea de epuizare fizica se instaleaza, chiar in prima parte a zilei, organismul te avertizeaza ca s-a instalat oboseala cronica. Dar ce inseamna acest lucru?
Oboseala cronica se caracterizeaza printr-o stare de epuizare prelungita, din cauza careia nu mai esti in masura sa dai randament in timpul zilei si nu te mai poti concentra asupra sarcinilor pe care le ai de indeplinit.
Simptomele acestea pot aparea in orice moment: dimineata, la putin timp dupa ce te-ai trezit, la pranz ori spre seara (situatie cand poti fi indus in eroare, atribuind starea de extenuare sfarsitului de zi).
Motivele care duc la instalarea sindromului de oboseala cronica sunt diverse. Va prezentam, mai jos, cateva dintre ele.
Administrarea necorespunzatoare a timpului
Daca nu iti mai vezi capul de obligatiile de familie si de la serviciu (proiecte cu deadline-uri imposibile, sedinte si intalniri), nu este de mirare ca vine un moment cand organismul cedeaza si nu mai face fata efortului prelungit.
In pofida numeroaselor sarcini care iti revin, incearca sa dormi macar sapte-opt ore pe noapte si sa iei suplimente de vitamine si minerale. Daca, dupa toate acestea, continui sa te simti la fel de obosit, este momentul sa mergi la medic, in vederea efectuarii unui set de analize.
Excesul de bauturi pe baza de cofeina
Desi o cafea savurata dimineata iti confera energie si, din multe puncte de vedere, este chiar indicata, nu trebuie sa exagerezi, pentru ca efectele ar putea sa fie diametral opuse.
Mai exact, suprasolicitarea sistemului nervos poate duce la instalarea unei stari de oboseala. Iar daca faci greseala de a-ti imagina ca, pentru a o combate, nu ai nevoie decat de inca o ceasca de cafea, inseamna ca tocmai ai facut inca un pas catre oboseala cronica.
In cazul in care nu poti renunta complet la cafea, limiteaza consumul la o ceasca pe zi. In rest, axeaza-te pe sucuri de fructe si apa plata. In plus, evita consumul de ciocolata.
Anemia
Odata sfarsit anotimpul rece, organismul are nevoie de vitamine si minerale. Daca nu le primeste, in mod natural, apare oboseala. In momentul in care aceasta este insotita si de ameteli, frisoane, dureri de spate si iritabilitate, ar trebui sa te adresezi medicului cat mai repede, intrucat poate fi vorba despre o afectiune renala sau la nivelul tractului urinar.
In cazul in care diagnosticul de anemie se confirma, in afara de suplimentele de vitamine si minerale prescrise este bine sa consumi cat mai mult spanac, broccoli si carne rosie.
Afectiune cardiaca
Daca observi ca activitati usoare, pe care, pana recent, le duceai la bun sfarsit fara probleme, acum te epuizeaza, ar trebui sa iei in considerare eventualitatea unei probleme a inimii.
Nu neglija acest aspect; rata mortalitatii cauzate de maladiile cardiace este ingrijoratoare, iar daca vei avea grija de tine de la debutul bolii, ai toate sansele sa te vindeci complet.
Asa ca, odihna este extrem de importanta. Daca nu te odihnesti corespunzator, nivelul stresului creste, conducand si la probleme de respiratie. Iata cateva sfaturi ca sa eviti aparitia oboselii cronice si a altor probleme de sanatate, cu mentiunea ca schimbarile pe care ar trebui sa le faci, acopera mai multe “zone de actiune”.
Ia intotdeauna micul dejun, chiar daca dimineata nu prea iti este foame. Organismul tau va reactiona pozitiv si te vei simti mult mai bine, atat din punct de vedere mental, cat si fizic.
In plus, ultimele cercetari au pus in evidenta faptul ca persoanele care consuma cereale la micul dejun au o stare de spirit mult mai buna, ca urmare a reducerii secretiei hormonului stresului.
Mananca putin si des si evita mesele copioase pentru ca iti solicita foarte multa energie pentru procesul de digestie, ceea ce te va face sa te simti obosit.
Dupa o masa bogata, te simit adesea molesit si parca nu ai vrea decat sa dormi. Tocmai de aceea, este bine sa mananci mai putin, dar consistent, oferindu-i organismului elementele nutritive esentiale (proteine, carbohidrati, grasimi, fibre).
Consuma peste gras (de exemplu, ton), nuci, soia, varza sau spanac pentru ca stimuleaza activitatea cerebrala si previn oboseala si regleaza tensiunea arteriala. Bea cat mai multa apa pentru ca si cea mai usoara forma de deshidratare are ca efect instalarea oboselii si a indispozitiei.
Cand simti ca esti epuizat, spala-te cu putina apa pe fata sau, daca esti acasa, fa un dus nu foarte fierbinte. In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa nu te stergi cu prosopul, ci doar sa te tamponezi foarte usor, pentru ca apa sa se evapore.
Petrece cat mai mult timp in aer liber, plimba-te sau alearga prin parc, inscrie-te la fitness si incearca sa faci cat mai multa miscare.
Daca poti, asculta cat mai des muzica, pentru ca muzica iti distrage in mod pozitiv atentia, determinandu-te sa nu te mai gandesti la oboseala acumulata.
Atunci cand simti ca esti tensionat, poti recurge la o tehnica de respiratie simpla: inspira si expira adanc, dar incordand muschii abdominali.
Remediul este util, intrucat, in momentele de stres, tinzi sa respiri scurt, sacadat, si astfel oxigenarea este deficitara. Respirand adanc, oxigenul va circula mai bine si vei simti cum te relaxezi treptat.

Daca intampinati una dintre aceste probleme contactati-ne : www.Puremed.ro