Daca te simti, adesea, obosit, iar starea de epuizare fizica se instaleaza, chiar in prima parte a zilei, organismul te avertizeaza ca s-a instalat oboseala cronica. Dar ce inseamna acest lucru?
Oboseala cronica se caracterizeaza printr-o stare de epuizare prelungita, din cauza careia nu mai esti in masura sa dai randament in timpul zilei si nu te mai poti concentra asupra sarcinilor pe care le ai de indeplinit.
Simptomele acestea pot aparea in orice moment: dimineata, la putin timp dupa ce te-ai trezit, la pranz ori spre seara (situatie cand poti fi indus in eroare, atribuind starea de extenuare sfarsitului de zi).
Motivele care duc la instalarea sindromului de oboseala cronica sunt diverse. Va prezentam, mai jos, cateva dintre ele.
Administrarea necorespunzatoare a timpului
Daca nu iti mai vezi capul de obligatiile de familie si de la serviciu (proiecte cu deadline-uri imposibile, sedinte si intalniri), nu este de mirare ca vine un moment cand organismul cedeaza si nu mai face fata efortului prelungit.
In pofida numeroaselor sarcini care iti revin, incearca sa dormi macar sapte-opt ore pe noapte si sa iei suplimente de vitamine si minerale. Daca, dupa toate acestea, continui sa te simti la fel de obosit, este momentul sa mergi la medic, in vederea efectuarii unui set de analize.
Excesul de bauturi pe baza de cofeina
Desi o cafea savurata dimineata iti confera energie si, din multe puncte de vedere, este chiar indicata, nu trebuie sa exagerezi, pentru ca efectele ar putea sa fie diametral opuse.
Mai exact, suprasolicitarea sistemului nervos poate duce la instalarea unei stari de oboseala. Iar daca faci greseala de a-ti imagina ca, pentru a o combate, nu ai nevoie decat de inca o ceasca de cafea, inseamna ca tocmai ai facut inca un pas catre oboseala cronica.
In cazul in care nu poti renunta complet la cafea, limiteaza consumul la o ceasca pe zi. In rest, axeaza-te pe sucuri de fructe si apa plata. In plus, evita consumul de ciocolata.
Anemia
Odata sfarsit anotimpul rece, organismul are nevoie de vitamine si minerale. Daca nu le primeste, in mod natural, apare oboseala. In momentul in care aceasta este insotita si de ameteli, frisoane, dureri de spate si iritabilitate, ar trebui sa te adresezi medicului cat mai repede, intrucat poate fi vorba despre o afectiune renala sau la nivelul tractului urinar.
In cazul in care diagnosticul de anemie se confirma, in afara de suplimentele de vitamine si minerale prescrise este bine sa consumi cat mai mult spanac, broccoli si carne rosie.
Afectiune cardiaca
Daca observi ca activitati usoare, pe care, pana recent, le duceai la bun sfarsit fara probleme, acum te epuizeaza, ar trebui sa iei in considerare eventualitatea unei probleme a inimii.
Nu neglija acest aspect; rata mortalitatii cauzate de maladiile cardiace este ingrijoratoare, iar daca vei avea grija de tine de la debutul bolii, ai toate sansele sa te vindeci complet.
Asa ca, odihna este extrem de importanta. Daca nu te odihnesti corespunzator, nivelul stresului creste, conducand si la probleme de respiratie. Iata cateva sfaturi ca sa eviti aparitia oboselii cronice si a altor probleme de sanatate, cu mentiunea ca schimbarile pe care ar trebui sa le faci, acopera mai multe “zone de actiune”.
Ia intotdeauna micul dejun, chiar daca dimineata nu prea iti este foame. Organismul tau va reactiona pozitiv si te vei simti mult mai bine, atat din punct de vedere mental, cat si fizic.
In plus, ultimele cercetari au pus in evidenta faptul ca persoanele care consuma cereale la micul dejun au o stare de spirit mult mai buna, ca urmare a reducerii secretiei hormonului stresului.
Mananca putin si des si evita mesele copioase pentru ca iti solicita foarte multa energie pentru procesul de digestie, ceea ce te va face sa te simti obosit.
Dupa o masa bogata, te simit adesea molesit si parca nu ai vrea decat sa dormi. Tocmai de aceea, este bine sa mananci mai putin, dar consistent, oferindu-i organismului elementele nutritive esentiale (proteine, carbohidrati, grasimi, fibre).
Consuma peste gras (de exemplu, ton), nuci, soia, varza sau spanac pentru ca stimuleaza activitatea cerebrala si previn oboseala si regleaza tensiunea arteriala. Bea cat mai multa apa pentru ca si cea mai usoara forma de deshidratare are ca efect instalarea oboselii si a indispozitiei.
Cand simti ca esti epuizat, spala-te cu putina apa pe fata sau, daca esti acasa, fa un dus nu foarte fierbinte. In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa nu te stergi cu prosopul, ci doar sa te tamponezi foarte usor, pentru ca apa sa se evapore.
Petrece cat mai mult timp in aer liber, plimba-te sau alearga prin parc, inscrie-te la fitness si incearca sa faci cat mai multa miscare.
Daca poti, asculta cat mai des muzica, pentru ca muzica iti distrage in mod pozitiv atentia, determinandu-te sa nu te mai gandesti la oboseala acumulata.
Atunci cand simti ca esti tensionat, poti recurge la o tehnica de respiratie simpla: inspira si expira adanc, dar incordand muschii abdominali.
Remediul este util, intrucat, in momentele de stres, tinzi sa respiri scurt, sacadat, si astfel oxigenarea este deficitara. Respirand adanc, oxigenul va circula mai bine si vei simti cum te relaxezi treptat.
Daca intampinati una dintre aceste probleme contactati-ne :
www.Puremed.ro